Eğitim
İHA Nedir ? İnsansız Hava Aracı İsimleri, Çeşitleri

İHA nedir sorusu son yıllarda en çok gündemde olan sorulardan. savunma ve silah sanayide gelişen teknoloji, bilimsel gelişmelerden en çok etkilenen alanlar arasında yer alıyor. Son teknoloji araçlar arasında yer alan İnsansız Hava Araçları (İHA) bunlardan birisi. İlk kullanımı ta 1982 yılında İsrail tarafından gerçekleşti, sonrasında ABD belli programlar ile İnsansız Hava Araçları (İHA) çalışmalarını destekleyerek bu alanda araştırma geliştirme çalışmaları yaptıktan sonra üretime başladı. Sivil amaçlar ile kullanılıyor olsa da daha çok ulusal güvenlik ve saldırı konularında ülkelerin en çok tercih ettiği hava araçları arasında yer almakta.
İnsansız Hava Aracı, İHA Nedir ?
İHA uzaktan yönetim ile kullanılan bir hava aracıdır, belli programlar ve yazılımlar aracılığıyla bu kullanım otomatik planlar ve rotasyonlar üzerinde de gerçekleşebilir. Ülkemiz Türkiye uzun zamandır İnsansız hava aracı İHA üretimi konusunda araştırma geliştirme çalışmaları yapmakta.
Son yıllarda yaptığı geliştirmeler ve üretimler ile bu alanda üretim yapan çok az sayıdaki ülkeden birisi arasına giren Türkiye, aynı şekilde yaptığı yeni üretimler ile bu alanda ihracat yapan nadir ülkelerden birisi.
İnsansız hava araçlarının kullanım alanları nerelerdir?
İnsansız hava araçları İHA günümüzde birçok alanda faaliyet göstermekte ve kullanılmakta başlıca alanları sıralamak gerekirse.
- Gözetleme, Keşif: Güvenlik teşkilatları tarafından sınır içi ve sınır dışı operasyonlarında, asayiş ve doğal afet gibi durumlarda.
- Askeri çalışmalar: Savaş durumu, hedef imhası, hava harekatları
- Zirai: Tarım ve doğa çalışmalarında ilaçlama, yangın söndürme gibi durumlar
- Taşımacılık: Nakliye konularında sıklıkla kullanılmakta, son zamanda artış gösteren alana örnek olarak acil durumlarda organ nakli çalışmaları olabilir.
- Kamera çekimleri: Haritalama, görüntüleme, yakın çekim ve tespit çalışmaları

Silahlı hava aracı SİHA geliştirmesi yapan ülkeler
ABD, İsrail, Çin, İran, İtalya, Hindistan, Pakistan, Türkiye
İHA, İnsansız Hava aracı isimleri
Türkiye’nin yerli üretimde geliştirmiş olduğu İHA isimleri; Anka, Bayraktar, Karayel, Turna, Şimşek
Türkiyede kaç tane insansız hava aracı var?
Sürekli araştırma geliştirme çalışmaları devam ederken, en son açıklanan resmi rakamlara göre Türkiye’de TSK ve çeşitli kurumlarda, teşkilatlarda kullanılmak üzere 100’den fazla İHA/SİHA bulunmakta.
İHA, İnsansız hava araçlarının faydaları?
İnsansız hava araçları diğer hava araçlarının aksine daha az maliyete sahip araçlar arasında yer alıyor, bakım, onarım ve geliştirme çalışmalarının savaş uçaklarına göre daha maliyetsiz olması, personel ve gereksinimlerin daha az sayıda olmaları, daha uzun süreli uçuşlarda kullanılabiliyor ve en önemlisi insansız bir araç olması en büyük avantajları arasında yer alıyor.

İHA özellikleri
Genel olarak üretilen bütün araçların farklı özellikleri bulunmakta, örnek olarak İHA Bayraktar TB2’yi incelemek gerekirse teknik özellikleri şu şekilde.
· Maksimum Kalkış Ağırlığı 650 kg
· Havada Kalış 27 Saat
· Kanat Açıklığı 12 mt.
· Yükseklik 2.2 mt.
· Uzunluk 6.5 mt.
· Faydalı Yük – Mühimmatlar 4 Adet Lazer Güdümlü Akıllı Mühimmat
· Operasyonel – Maksimum İrtifa 18.000 feet – 27.000 feet
· Seyir – Maksimum Hız 70 knot – 120 knot
· Haberleşme Menzili LOS
İHA/SİHA konularındaki teknolojik gelişmelerden haberdar olmak için DroneiHA sosyal medya hesaplarını takip edebilir, diğer kategorilerimize göz atabilirsiniz.

-
Haber3 hafta ago
Droneiha.com Yayında
-
Haber3 hafta ago
DJI Kurtarma haritası hayat kurtarıyor
-
Haber3 hafta ago
Drone ile istihbarat toplanacak
-
Haber2 hafta ago
İHA ve Drone engelleme sistemi ‘KALKA’
-
Haber3 hafta ago
Organ nakli için havalanan dronelar
-
Haber2 hafta ago
Öğrencilerden Teknofest için Su Altı Drone
-
Haber2 hafta ago
Köpekbalığı saldırısında drone ile mücadele
-
Haber7 gün ago
Taksim’de Turistler için drone ile denetleme